24 December 2010

6 Cara Bagaimana Untuk Disayangi


1- Suka Pada Orang Lain.
Syarat pertama dan utama untuk anda disukai orang ialah ANDA MESTI SUKA PADA ORANG LAIN dulu. Anda seharusnya mempunyai perasaan
minat dan suka pada orang lain dengan ikhlas. Kalau anda tak suka pada orang lain, mana mungkin anda akan disukai oleh orang lain pula?


2- Senyum.
Senyumlah sentiasa. Semua orang suka pada orang yang murah senyumannya. Senyumlah dari hati. Walaupun muka/wajah anda tak hensem, tapi kalau anda senyum, pasti nampak lebih manis dan menarik. Jadi, banyaklah senyum kerana senyum itu sedekah.

3- Ingat Nama Orang Lain dan Ucapkan Nama Itu Dengan Nada Yang Paling Baik.
Semua orang suka kalau namanya diingati. Cuba bayangkan kalau ada kawan anda yang tidak mengingati nama anda. Apa perasaan anda? Jadi, sila ingat betul-betul nama seseorang jika ingin disukai. Dan kalau boleh, ingat nama panggilan yang paling disukainya dan sebutlah nama tersebut dengan panggilan paling baik dan mesra.

4- Jadilah Pendengar Yang Baik.
Jadilah pendengar yang baik lagi setia kalau mahu diri anda disukai.Tujuannya , bagaimana mahu menjadi pendengar yang setia?? Senang saja, kurangkan bercakap tentang diri sendiri sebaliknya banyakkan memberi peluang kepada orang lain untuk bercerita tentang diri mereka. Tanya soalan dan beri dorongan kepada orang lain supaya mereka seronok bercerita tentang kisah-kisah dan pengalaman mereka.

5- Bercakap Hanya Pada Topik/Isu Yang Menarik Perhatian Orang Lain.
Kalau anda suka bercerita dan bercakap, pastikan anda hanya bercakap tentang perkara-perkara yang disukai/diminati oleh orang lain. Kalau mereka minat politik, cakap hanya pasal politik. Kalau mereka minat pasal bola, cakaplah pasal bola. Jangan banyak bercakap pasal apa yang anda minat. Kalau anda hanya suka bercakap pasal perkara yang anda minat, pasti orang lain akan berasa jemu dan bosan dengan anda. Jadi ingat! Hanya bercakap tentang perkara-perkara yang orang lain minat.

6- Buat Orang Lain Rasa Diri Mereka Itu Sangat Penting dan DIhargai.
Kalau boleh cuba buatkan orang lain berasa bahawa diri mereka itu sangat penting pada anda. Dan anda sangat menghargai diri mereka. Buatlah mereka berasa sedemikian DENGAN IKHLAS. Tunjukkan keihkhlasan anda pada mereka. Hormati dan hargailah mereka seadanya.

Selamat Mencuba.. (n_n)

0 komen: