13 July 2011

Apa Punca Shoutmix Di Ban?



Shoutmix saya buat hal hari ni.. mungkin sebab banyak hantar chat yang sama ke shotmix blog lain kot. huhu. bila send chat kat blog lain ok je, tapi bila orang yang terima chat dan nak balas kunjungan tak keluar url blog
saya. so saya cari cara untuk mengatasinya, dan akhirnya jadi selepas daftar shoutmix baru dengan menggunakan email yang lain. Alhamdulilah... lega rasanya.. hehe.

Mungkin masalah yang berlaku adalah IP yang digunakan diban oleh sistem shoutmix dan mungkin URL blog juga di ban sistem shoutmix.

Disini ada 4 cara untuk mengatasi shoutmix anda di ben yang saya petik daripada web Paksu-IT.

1)  Mesej yang dihantar tidak boleh diulang di semua shoutmix. Jika mahu selamat, tinggalkan mesej yang berlainan/berbeza ketika blogwalking.

2)  Jangan terlalu cepat post mesej di shoutmix yang berbeza. Jika boleh, 1 shoutmix ambillah masa 10 saat dan kemudian baru pergi ke shoutmix yang lain.

3)  Jika IP diban, anda boleh tukar IP atau reset modem atau clear cookies atau restart PC/laptop (cara paling berkesan adalah menukar IP).

4)  Jika URL blog diban, anda terpaksa menukar URL blog yang lain. Gunakanlah co.cc atau sebagainya.

Ok itu saja yang saya nak kongsikan dengan anda semua..

http://www.emocutez.com

12 komen:

MiaWawa said... [Reply]

thanx for sharing.. suke.. suke..

CikYana(",) said... [Reply]

Thanx 4 sharing this info
Nice

ChaCha said... [Reply]

hehe..bleh juga ye :P

ZackJ said... [Reply]

info yg baik.
para blogger juga dicadangkan juga bacalah n3 yang blogger lain tulis, jangan hanya chat di SB shj untuk mendapatkan kunjungan kembali utk menaikkan trafic. antara blogger kena support yg lain dgn klik nuff yg ditempelkan sekali. ikhlas, zackj

sissyira said... [Reply]

salam

saya x guna shoutmix....tq follow saya...sy tak blh follow anda... tidak tahu kenapa..nanti next time saya akan cuba lagi..terima kasih.

NA said... [Reply]

Sebab tu saya tak pernah tulis perkara kat sama pada shoutbox yang saya lawat. Ini pun kita boleh tau dia ni datang cuma tinggal link.
Eloknya kita ambil tahu blog yang kita lawat dan tinggalkan jejak dengan komen apa-apa yang menarik perhatian kita.
Bagi saya itu salah satu adab berblogging. Terus-terang saya tak suka mesej yang sama ulang pada kotak jerit saya sebab dah beri pandangan dia cuma tinggalkan pautan sahaja.
Ok ini pandangan saya jer. Jangan marah yer :)

Siti Arfah said... [Reply]

Perkongsian yg bgus. ;). Tq utk tips di atas tu.

Syaza Zul said... [Reply]

Wah menarik lah :)

amirah said... [Reply]

owh baru tahu

Shiqeen said... [Reply]

eerr. ade jugak ye? huhu

ifwat said... [Reply]

nasib baek la x pnah kena ban lagi, hehhe

Siti Arfah said... [Reply]

Tq utk tips di atas ! :)